Bruidsparen geven steeds meer uit aan trouwdag

Besteding bruiloft

Bruidsparen maken steeds meer kosten voor de mooiste dag van hun leven, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Trouwbranche Organisatie (NTBO). Vorig jaar gaven de stellen gemiddeld €20.448 aan hun huwelijk, in 2013 was dat nog ruim 1000 euro minder, namelijk €19.234. De hogere uitgaven kunnen verklaard worden door de herstellende economie. “Beslissingen over trouwen en kinderen lijken daar in eerste instantie niets mee te maken te hebben. Maar het heeft wel degelijk invloed op het aantal huwelijken. De daadwerkelijke trouwdatum loopt zo’n twee jaar achter op de economie”, aldus Marten van Garderen van het ING Economisch Bureau.

Feestlocatie

De feestlocatie en de catering zorgen bij de meeste stellen voor de grootste kostenpost, met gemiddeld ruim 5.000 euro. Op de tweede plaats komt de huwelijksreis, dit het gemiddelde bruidspaar ongeveer 2.000 tot 3.000 euro kost. Ook de weddingplanner is een grote post op de begroting, met gemiddeld €2134. Bijna driekwart van de bruidsparen kiest ervoor om een weddingplanner of ceremoniemeester in de arm te nemen. De stellen die dit niet doen, geven het budget als de belangrijkste reden hiervoor.

Voor het onderzoek werden ruim 500 bruidsparen ondervraagd. De meerderheid had voornemens om te trouwen op een kasteel, land- of herenhuis of had dat al gedaan. Ook een strandpaviljoen en restaurant werden genoemd als populaire locaties.

prijs per bruiloft

Gasten

Een grote meerderheid van 82% maakt onderscheid tussen dag- en avondgasten. Ongeveer 60% van de stellen nodigt tussen de 26 en 50 daggasten uit. Huwelijken waar alle gasten de hele dag welkom zijn, vinden vaak plaats in een kleinere setting. Dertig procent van de echtparen nodigt in dat geval tussen de 26 en 50 gasten uit, 38% kiest voor 51 tot 100 gasten.

Reacties zijn gesloten.