De lusten en de lasten?

Het is één van de grootste waardes die bij het huwelijk hoort: eeuwige trouw in voor- en tegenspoed, tot de dood ons scheidt. Met andere woorden: bij de lusten van het huwelijk horen ook de lasten. Een gezonde instelling natuurlijk, waarmee je binnen een gelukkig huwelijk heel ver kunt komen, maar betekent dat automatisch dat je alle problemen van je partner maar op je moet nemen? Nee, veel verstandiger is het om voor je gaat trouwen alle schulden en dergelijke eens op een rijtje te zetten en hier goede afspraken over te maken. Zo voorkom je dat er later ineens vervelende zaken aan het licht komen die een slechte invloed op je relatie kunnen hebben.

Spaarpot trouwen

Gemeenschap van goederen

Wanneer je in gemeenschap van goederen trouwt, dan zijn al jullie persoonlijke bezittingen ineens van jullie allebei. Dat geldt voor inkomen, maar bijvoorbeeld ook voor de inboedel. Maar naast bezittingen delen jullie nu ook in de schulden. Heeft je partner bijvoorbeeld een studieschuld, dan ben jij daar vanaf het ja-woord ook verantwoordelijk voor. Dat hoeft natuurlijk geen probleem te zijn, je bent immers van plan de rest van jullie leven samen te delen. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je dit van tevoren weet, zodat je ook echt weet waar je aan begint.

Huwelijkse voorwaarden

Zie je het voorgaande scenario minder zitten, dan kun je ook nog trouwen op huwelijkse voorwaarden. Hierbij is ieder verantwoordelijk voor zijn eigen vermogen en dus ook voor eigen schulden. Stopt je partner met aflossen of komt hij of zij te overlijden, dan zal men de schulden nooit op jou kunnen verhalen. Verder kun je bij de notaris ook duidelijke afspraken maken over wat van wie is, zodat je daar bij een eventuele scheiding geen gedoe over krijgt. Misschien wat minder romantisch, maar in een tijd waarin scheiden helaas niet ondenkbaar is wel een realistische keuze.

Reacties zijn gesloten.