Modernisering van het huwelijk: gemeenschap van goederen op de schop

In Nederland heb je wanneer je gaat trouwen 2 mogelijkheden: trouwen in gemeenschap van goederen, of op huwelijkse voorwaarden. Wanneer je trouwt op huwelijkse voorwaarden spreken jullie in een contract af wat binnen de gemeenschappelijke goederen valt. Je kunt dus zelf bepalen of voorhuwelijkse erfenissen, schulden en schenkingen ook worden meegenomen.

Internationale standaard

Bij wie trouwt in gemeenschap van goederen, worden deze voorhuwelijkse erfenissen, schulden en schenkingen altijd meegenomen. Maar dat willen de VVD, de PvdA en D66 nu veranderen. Volgens deze partijen is het niet meer van deze tijd om al deze bedragen op te nemen onder de gemeenschappelijke goederen. “De samenleving wordt internationaler, daarom is het belangrijk dat Nederland aansluit bij de internationale standaard. Dit voorkomt misverstanden bij het aangaan van een huwelijk met een buitenlandse partner of wanneer iemand erft vanuit het buitenland”, beargumenteert Magda Berndsen van D66.

Vroegere schulden

Bovendien komt het volgens de 3 partijen geregeld voor dat een partner niet op de hoogte is van de vroegere schuld van zijn echtgenoot. Bij een scheiding kan dit voor vervelende verrassingen zorgen en dat moet in het vervolg dus voorkomen worden. De partijen hopen dat de wet in 2015 in werking treedt.

 

Reacties zijn gesloten.