Trouwen? Regel meteen je scheiding

via: gva.be

via: gva.be

Jullie trouwdag moet natuurlijk één groot feest zijn. Toch komt er ook een zakelijke kant bij kijken, een huwelijk heeft namelijk veel juridische gevolgen. Om op de dag zelf en daarna echt van elkaar te genieten, moeten jullie over bepaalde zaken voor de trouwdag goed nadenken. Hoe jullie omgaan met jullie vermogen in het huwelijk bijvoorbeeld, heeft gevolgen voor een eventuele scheiding later. Wanneer het huwelijk geen stand blijkt te houden en jullie besluiten te scheiden, dan moet er op dat moment veel geregeld worden. Bij een scheiding spelen vaak veel emoties, waardoor het beter is nu alvast een aantal zaken goed af te spreken. In Engeland en Wales ligt er niet voor niets een wetsvoorstel waarbij mensen verplicht worden om hun scheiding alvast te regelen voor ze gaan trouwen.

Gemeenschap van goederen & huwelijkse voorwaarden

Voor jullie trouwen, moet je een aantal keuzes maken. Willen jullie in gemeenschap van goederen trouwen of op huwelijkse voorwaarden? Huwelijkse voorwaarden is een contract waarin jullie afspreken wat niet binnen de gemeenschappelijke goederen valt, bijvoorbeeld een (toekomstige) erfenis of schenking. Als één van beide ondernemer is, kunnen jullie ook uitsluiten dat eventuele schulden verhaald kunnen worden op het vermogen van de ander. Trouwen jullie in gemeenschap van goederen, dan is het vermogen en eventuele schulden van jullie samen.

Verdeling gezamenlijk bezit

Het is bij beide huwelijksvormen verstandig om na te denken over de verdeling van het gezamenlijke vermogen en schulden. Krijgt ieder de helft of verdelen jullie het liever anders en wat doen jullie met het pensioen bij een scheiding? Als jullie een koophuis hebben, is het daarnaast verstandig vast te leggen of jullie het huis bij een scheiding willen verkopen of dat één van beide in het huis blijft wonen.

Zorgtaken kinderen

In Engeland gaan ze in het wetsvoorstel nog een stapje verder en moeten mensen ook nadenken over financiële verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Denk aan eventuele partneralimentatie. Daarnaast moet opgenomen worden hoe de zorgtaken van kinderen die eventueel komen, verdeeld wordt. In Nederland is het maken van dit soort afspraken niet verplicht, maar kun je dit soort afspraken voor jullie trouwdag wel vast laten leggen bij de notaris.

Voordelen scheiding regelen voor je huwelijk

  • Jullie kunnen nu in alle redelijkheid nadenken over de (financiële) gevolgen van een echtscheiding.
  • Minder conflicten bij de echtscheiding
  • De kosten van de scheiding vallen vaak lager uit

 

Reacties zijn gesloten.